Szex és a pszichopaták – Miért dőlnek be sokan a pszichopatáknak és hogyan lehet aztán kezelni az áldozatokat

2016.05.30.

Definíció szerint a pszichopata nem sikeres a kapcsolatokban, de igazság szerint ez többről szól, mint a befogadókészség vagy képesség a kapcsolatokra.

A pszichopatáknak hiányoznak az érzelmi kapcsolatai és az empatikus érzései. Egyszerűen nem képesek bízni és függni egy másik embertől.

Olyan velük lenni és értékelni őket, mintha egy törvényszéken ülnénk és beszélnénk valakivel akinek egy része jégből van.

Bár ők részt vesznek a szexben, de a szexuális tapasztalatuk jelentősen eltér a nem-pszichopata társaiktól.

Először is nézzük át a pszichopaták legnyugtalanítóbb vonásait.

Az antiszociális személyiségkérdőív szerint (Blackburn & Fawcett, 1999), a pszichopatát elsődlegesen a ellenségesség, extraverzió, önbizalom, impulzivitás, agresszió és enyhe-közepes szorongás jellemzi. Bár a pszichopata elkövethet illegális bűncselekményeket, és lehetséges az is, hogy egész életén keresztül kárt okoz másoknak, de közben sosem követ el tényleges bűncselekményt.

A pszichopata szexre és a kapcsolatokra vonatkozó vonásai eléggé aggasztóak.

A szex sosem kölcsönös érzelmi élmény a pszichopatákkal.

A konvencionális bölcsesség azt sugallja, hogy a szexnek egy kölcsönös érzelmi és intim élménynek kellene lennie: gondoljunk itt bármelyik népszerű balladára a rádióból, azokra a dalokra, melyek az ideális, tökéletes szerelemről szólnak, melyben mindkét fél bízik a másikban és szerelmes, és szeretkeznek hajnalig, mert az érzelmi kapcsolatuk olyan erős. Egyszerűen fogalmazva a pszichopata lenne az utolsó ember a földön, akinek ilyen fajta tartós kapcsolata lenne.

Nekik az a legfontosabb, hogy teljesüljenek a vágyaik attól függetlenül, hogy ezért milyen árat fizet a másik.

Mivel a pszichopatáknak nincs kölcsönösen függő és egymást tiszteletben tartó szerelmi kapcsolatuk, ezért egészséges szerelmi életük sem lehet. A pszichopaták gyakran profik a csábításban és valaki ágyba csalogatásában, de a folyamat sokkal kiszámítottabb játék, mint egy organikus érzelmi és szexuális élmény.

Mi izgatja a pszichopatákat, mi indítja be őket?

A pszichopatákat szexuálisan is motiválja a teljesítmény és a hatalom a másik felett – minden eszköz igénybevételével, a cél érdekében. Ha szexuális kapcsolatot létesít egy nővel, akkor a szexre, mint feladatra tekint, amit, mint egy herkulesi bravúr hajt végre.

A cikk szerzője (Seth Meyers), azt írja, hogy néhány nő akivel dolgozott és volt már szexuális kapcsolatuk pszichopatával, tulajdonképpen azt osztották meg milyen csodálatos, izgalmas velük a szex. Hogyan lehetséges ez?

A pszichopaták már elsajátítottak a előadás művészetét. Az életük legtöbb területén színészkednek, az emberek ezt elképzelni sem tudnák, azt mondják „elnézést”- érzékeny hangsúllyal, tökéletes átéléssel, mint egy jó színész. Ez mindig a megjelenésük része bárhol is legyenek. A pszichopaták megértették, hogy a megjelenésükkel, és az első benyomással tudnak becsalogatni másokat a saját barlangjukba. Amikor jön a szex, a pszichopaták végre játszhatnak. A pszichopata aki arra törekszik, hogy megszerezzen valamit – például a szexet, mindig igyekszik olyannak mutatni magát, amivel a cél elérhető: ha szükséges sérülékenynek mutatja magát, de ha a nő egy magabiztos férfira vágyik, akkor azt játssza el. Tehát az áldozat szexuálisan azt kapja, amire vágyik, emiatt lehet, hogy magát a szexuális kapcsolatot élvezik maguk is.

Promiszkuitás és több rövid távú kapcsolat jellemzi a pszichopatákat

Robert Hares pszichopátia listája is (1991) kimutatta, hogy gyakran folytatnak promiszkuis szexuális viselkedést vagy sok rövidebb távú kapcsolatuk van. Ali és Chamorro Premuzic (2010) pedig azt találta, hogy az elsődleges pszichopátia pozitívan korrelált a promiszkuitással és negatívan korrelált a kötelezettségvállalással.

A pszichopaták nem vesznek részt lelkileg a promiszkuis szexben, ez inkább az ego növeléséről szól, amikor visszautasítva érzik magukat, vagy a teljesítmény növeléséről, illetve gyakran pusztán védekezés az unalomtól, amit oly gyakran éreznek.

A szex pedig – főleg egy idegennel – a lehető leggyorsabban teszi lehetővé azt számukra, hogy egy másik személyhez közelebb kerüljenek és visszacsatolást váltsanak ki belőlük.

A pszichopaták szeme állandóan a célon van, megkapni valakit egy kiszolgáltatott helyzetben, ami lehetővé teszi számukra, hogy jobban kihasználják őket.

Ha valaki magányos, nagyobb az esély arra, hogy szexuálisan kihasználják őt, még ha az ösztöne azt is súgja, hogy nem kellene belemenni ebbe a kapcsolatba vagy ha úgy tűnik túl szép az ahhoz, hogy igaz legyen.

A pszichopata a bárban, étteremben vagy egyéb szociális társalgóban

A bárok és éttermek forgalmas órái különösen kedvelt helyszínei a pszichopatáknak, hogy szexpartnerre vadásszanak.

Alkoholos befolyásoltság alatt a nők és a férfiak is sokkal nagyobb eséllyel esnek áldozatul a pszichopaták jól megtervezett stratégiáinak.

A pszichopatán ebben a helyzetben a következő jeleket figyelhetjük meg: túlzott, erőltetett hízelgés, keresi a hiányosságokat vagy az együttérzést, valami kárt kreál, hogy osztozhasson az érzésben. Szinte szánják a kapcsolatot kezdettől fogva és rendkívül személyes kérdéseket tesznek fel, hogy megállapítsák a partner érzelmi hiányosságait, amin keresztül aztán majd behálózzák őket.

Áldozataik gyakran magányosak, depressziósak, vagy érzelmileg elveszettek

A cikk írójának női kliense, azt mondta a pszichopatáról, akivel a kapcsolata egy bárban kezdődött: „Először azt hittem ő volt túl rámenős, de azt hiszem én voltan nagyon magányos abban az időben.”

Pszichopaták szakértői annak hogyan olvassák ki a sebezhető jeleket, ezek a körülmények azok, amikor egy normális férfi vagy nő a leginkább hajlamos beleesni a pszichopata csapdáiba.

Szexuális vagy romantikus partnerek elhajítása, mintha csak felesleges tárgyak lennének

Csakúgy, mint ahogyan komplex dinamikája van egy abuzált nővel való munkának, akinek abuzív barátja vagy férje van, hasonlóan komplex dinamika pszichopatákkal és áldozataikkal dolgozni.

Az emberek gyakran tovább maradnak pszichopatákkal, mint büszkék lennének rá, mert a pszichopata gyakran átmossa az áldozat agyát önértékelés gyilkos stratégiák sorozatával (izolálva őket a családjuktól és barátaiktól, kritizálva őket számtalan módon).

Gyakori, hogy amikor a pszichopata véget vet a kapcsolatnak, akkor igyekeznek mentális kezelésre, mert megsemmisítette őket az a mód ahogy felelőtlenül elhagyták őket.

A legtöbb ember számára nehéz megérteni, hogy bárki olyan hirtelen és érzéketlenül véget tud vetni egy kapcsolatnak, búcsút tud inteni a partnernek, de kezelés során meg kell értetni a pszichopata áldozatával a pszichopata egyedülálló pszichológiai profilját.

A pszichopaták áldozataival való munka szintén előírja, hogy az áldozat megértse, hogy teljesen más a pszichopata igénye az ő igényeihez képest: lényegében az érzelmi szükségletek mind a grandiózus önképét szolgálják és egyáltalán nincs kölcsönösség, viszonosság a kapcsolataikban.

A legfontosabb, hogy a pszichopata soha nem tiszteli igazán az áldozat érzéseit. Martha Stout mondja jól a könyvében („The Sociopath Next Door”): általában a lelkiismeret nélküli emberek hajlamosak azt hinni, hogy ahogyan a világban léteznek az felülmúlja a miénket.

– Netterápia –

Forrás: 

Seth Meyers Psy.D. (2014). Sex and the Psychopath

Ali, F., & Chamorro-Premuzic, T. (2010). The dark side of love and life satisfaction: Associations with intimate relationships, psychopathy and Machiavellianism. Personality and Individual Differences, 48, 228-233.

Blackburn, R., & Fawcett, D.J. (1999). The Antisocial Personality Questionnaire: An inventory for assessing deviant traits in offender populations. European Journal of Psychological Assessment, 15, 14-24.

Hare, R. D. (1991). The Hare Psychopathy Checklist – Revised. North Tonawanda, NY: Multi-Health Systems.

Stout, M. (2005). The sociopath next door: The ruthless vs. the rest of us. New York: Broadway Books, p. 50.