Szex és a pszichopaták – Miért dőlnek be sokan a pszichopatáknak és hogyan lehet aztán kezelni az áldozatokat

Definíció szerint a pszichopata nem sikeres a kapcsolatokban, de igazság szerint ez többről szól, mint a befogadókészség vagy képesség a kapcsolatokra.

A pszichopatáknak hiányoznak az érzelmi kapcsolatai és az empatikus érzései. Egyszerűen nem képesek bízni és függni egy másik embertől.

Olyan velük lenni és értékelni őket, mintha egy törvényszéken ülnénk és beszélnénk valakivel akinek egy része jégből van.

Bár ők részt vesznek a szexben, de a szexuális tapasztalatuk jelentősen eltér a nem-pszichopata társaiktól.

Először is nézzük át a pszichopaták legnyugtalanítóbb vonásait.

Az antiszociális személyiségkérdőív szerint (Blackburn & Fawcett, 1999), a pszichopatát elsődlegesen a ellenségesség, extraverzió, önbizalom, impulzivitás, agresszió és enyhe-közepes szorongás jellemzi. Bár a pszichopata elkövethet illegális bűncselekményeket, és lehetséges az is, hogy egész életén keresztül kárt okoz másoknak, de közben sosem követ el tényleges bűncselekményt.

A pszichopata szexre és a kapcsolatokra vonatkozó vonásai eléggé aggasztóak.

A szex sosem kölcsönös érzelmi élmény a pszichopatákkal.

A konvencionális bölcsesség azt sugallja, hogy a szexnek egy kölcsönös érzelmi és intim élménynek kellene lennie: gondoljunk itt bármelyik népszerű balladára a rádióból, azokra a dalokra, melyek az ideális, tökéletes szerelemről szólnak, melyben mindkét fél bízik a másikban és szerelmes, és szeretkeznek hajnalig, mert az érzelmi kapcsolatuk olyan erős. Egyszerűen fogalmazva a pszichopata lenne az utolsó ember a földön, akinek ilyen fajta tartós kapcsolata lenne.

Nekik az a legfontosabb, hogy teljesüljenek a vágyaik attól függetlenül, hogy ezért milyen árat fizet a másik.

Mivel a pszichopatáknak nincs kölcsönösen függő és egymást tiszteletben tartó szerelmi kapcsolatuk, ezért egészséges szerelmi életük sem lehet. A pszichopaták gyakran profik a csábításban és valaki ágyba csalogatásában, de a folyamat sokkal kiszámítottabb játék, mint egy organikus érzelmi és szexuális élmény.

Mi izgatja a pszichopatákat, mi indítja be őket?

A pszichopatákat szexuálisan is motiválja a teljesítmény és a hatalom a másik felett – minden eszköz igénybevételével, a cél érdekében. Ha szexuális kapcsolatot létesít egy nővel, akkor a szexre, mint feladatra tekint, amit, mint egy herkulesi bravúr hajt végre.

A cikk szerzője (Seth Meyers), azt írja, hogy néhány nő akivel dolgozott és volt már szexuális kapcsolatuk pszichopatával, tulajdonképpen azt osztották meg milyen csodálatos, izgalmas velük a szex. Hogyan lehetséges ez?

A pszichopaták már elsajátítottak a előadás művészetét. Az életük legtöbb területén színészkednek, az emberek ezt elképzelni sem tudnák, azt mondják „elnézést”- érzékeny hangsúllyal, tökéletes átéléssel, mint egy jó színész. Ez mindig a megjelenésük része bárhol is legyenek. A pszichopaták megértették, hogy a megjelenésükkel, és az első benyomással tudnak becsalogatni másokat a saját barlangjukba. Amikor jön a szex, a pszichopaták végre játszhatnak. A pszichopata aki arra törekszik, hogy megszerezzen valamit – például a szexet, mindig igyekszik olyannak mutatni magát, amivel a cél elérhető: ha szükséges sérülékenynek mutatja magát, de ha a nő egy magabiztos férfira vágyik, akkor azt játssza el. Tehát az áldozat szexuálisan azt kapja, amire vágyik, emiatt lehet, hogy magát a szexuális kapcsolatot élvezik maguk is.

Promiszkuitás és több rövid távú kapcsolat jellemzi a pszichopatákat

Robert Hares pszichopátia listája is (1991) kimutatta, hogy gyakran folytatnak promiszkuis szexuális viselkedést vagy sok rövidebb távú kapcsolatuk van. Ali és Chamorro Premuzic (2010) pedig azt találta, hogy az elsődleges pszichopátia pozitívan korrelált a promiszkuitással és negatívan korrelált a kötelezettségvállalással.

A pszichopaták nem vesznek részt lelkileg a promiszkuis szexben, ez inkább az ego növeléséről szól, amikor visszautasítva érzik magukat, vagy a teljesítmény növeléséről, illetve gyakran pusztán védekezés az unalomtól, amit oly gyakran éreznek.

A szex pedig – főleg egy idegennel – a lehető leggyorsabban teszi lehetővé azt számukra, hogy egy másik személyhez közelebb kerüljenek és visszacsatolást váltsanak ki belőlük.

A pszichopaták szeme állandóan a célon van, megkapni valakit egy kiszolgáltatott helyzetben, ami lehetővé teszi számukra, hogy jobban kihasználják őket.

Ha valaki magányos, nagyobb az esély arra, hogy szexuálisan kihasználják őt, még ha az ösztöne azt is súgja, hogy nem kellene belemenni ebbe a kapcsolatba vagy ha úgy tűnik túl szép az ahhoz, hogy igaz legyen.

A pszichopata a bárban, étteremben vagy egyéb szociális társalgóban

A bárok és éttermek forgalmas órái különösen kedvelt helyszínei a pszichopatáknak, hogy szexpartnerre vadásszanak.

Alkoholos befolyásoltság alatt a nők és a férfiak is sokkal nagyobb eséllyel esnek áldozatul a pszichopaták jól megtervezett stratégiáinak.

A pszichopatán ebben a helyzetben a következő jeleket figyelhetjük meg: túlzott, erőltetett hízelgés, keresi a hiányosságokat vagy az együttérzést, valami kárt kreál, hogy osztozhasson az érzésben. Szinte szánják a kapcsolatot kezdettől fogva és rendkívül személyes kérdéseket tesznek fel, hogy megállapítsák a partner érzelmi hiányosságait, amin keresztül aztán majd behálózzák őket.

Áldozataik gyakran magányosak, depressziósak, vagy érzelmileg elveszettek

A cikk írójának női kliense, azt mondta a pszichopatáról, akivel a kapcsolata egy bárban kezdődött: „Először azt hittem ő volt túl rámenős, de azt hiszem én voltan nagyon magányos abban az időben.”

Pszichopaták szakértői annak hogyan olvassák ki a sebezhető jeleket, ezek a körülmények azok, amikor egy normális férfi vagy nő a leginkább hajlamos beleesni a pszichopata csapdáiba.

Szexuális vagy romantikus partnerek elhajítása, mintha csak felesleges tárgyak lennének

Csakúgy, mint ahogyan komplex dinamikája van egy abuzált nővel való munkának, akinek abuzív barátja vagy férje van, hasonlóan komplex dinamika pszichopatákkal és áldozataikkal dolgozni.

Az emberek gyakran tovább maradnak pszichopatákkal, mint büszkék lennének rá, mert a pszichopata gyakran átmossa az áldozat agyát önértékelés gyilkos stratégiák sorozatával (izolálva őket a családjuktól és barátaiktól, kritizálva őket számtalan módon).

Gyakori, hogy amikor a pszichopata véget vet a kapcsolatnak, akkor igyekeznek mentális kezelésre, mert megsemmisítette őket az a mód ahogy felelőtlenül elhagyták őket.

A legtöbb ember számára nehéz megérteni, hogy bárki olyan hirtelen és érzéketlenül véget tud vetni egy kapcsolatnak, búcsút tud inteni a partnernek, de kezelés során meg kell értetni a pszichopata áldozatával a pszichopata egyedülálló pszichológiai profilját.

A pszichopaták áldozataival való munka szintén előírja, hogy az áldozat megértse, hogy teljesen más a pszichopata igénye az ő igényeihez képest: lényegében az érzelmi szükségletek mind a grandiózus önképét szolgálják és egyáltalán nincs kölcsönösség, viszonosság a kapcsolataikban.

A legfontosabb, hogy a pszichopata soha nem tiszteli igazán az áldozat érzéseit. Martha Stout mondja jól a könyvében („The Sociopath Next Door”): általában a lelkiismeret nélküli emberek hajlamosak azt hinni, hogy ahogyan a világban léteznek az felülmúlja a miénket.

– Netterápia –

Forrás: 

Seth Meyers Psy.D. (2014). Sex and the Psychopath

Ali, F., & Chamorro-Premuzic, T. (2010). The dark side of love and life satisfaction: Associations with intimate relationships, psychopathy and Machiavellianism. Personality and Individual Differences, 48, 228-233.

Blackburn, R., & Fawcett, D.J. (1999). The Antisocial Personality Questionnaire: An inventory for assessing deviant traits in offender populations. European Journal of Psychological Assessment, 15, 14-24.

Hare, R. D. (1991). The Hare Psychopathy Checklist – Revised. North Tonawanda, NY: Multi-Health Systems.

Stout, M. (2005). The sociopath next door: The ruthless vs. the rest of us. New York: Broadway Books, p. 50.

6 hozzászólás érkezett az alábbi témában: “Szex és a pszichopaták – Miért dőlnek be sokan a pszichopatáknak és hogyan lehet aztán kezelni az áldozatokat

 1. Sok mindenel egyet èrtek csak szàmomra amk gàz csak a fèrfiak pszichopatàk .,vagy vendèglőkbe stb helyen fordulnak elő tèves az egèsz legtöbb főleg 1 nő jelkèpes baràtsàgokat èpít ki ès azok àlltal nèz körül ki lenne a megfeleló àldozat ha van aki àltal megismerte azzal egy ideig jò baràtsàgot àpol de ha nem egyszerűen kilèp az èletèből ès mas “baràt”utàn nèzz de èn azt làtom sajàt törtènet lett le írva ès ebben làtom a hibàt mert az nem mindegyikre jellemzo bàr,èterem stb

  • Kedves István!
   Köszönjük a hozzászólást. A cikk általánosít, ebben igaza van, természetesen vannak egyedi esetek, ahogyan női pszichopaták is léteznek.
   A cikk amiatt is jöhetett létre, hogy a potenciális áldozatok (nők és férfiak) felismerjék, ha egy pszichopátiás vonásokkal rendelkező partnerrel találkoznak, és mérlegelhessék a következő lépésüket.

  • Én most vettem eszre Hogy egy ilyen ferfi van mellettem… Segitseget Kerek mert tudom aki lelkiekben fusztralt az nem konnyu és Én soha nem ismertem Meg igy valakit…. Nem tudom hova tenni…. Kerem segitsen… Koszonom és irjon vedina11@gmail.com ra….

 2. ANITA
  Nekem, is van egy ilyen ismerősöm.nekem is fel ajánlkozott azután többször is erre azt mondta,hogy nem értesz a nőkhöz de ezt megvetően lenézően mondta..Azután kiakasztottam és rég láttam ilyen tekintettet (össze húzódott a szeme ajka elvékonyodott szinte megrémült volna bárki is .Én már elég sokszor találkoztam már ilyennel(m:leszartam)
  el jöttem magamban mosolyogva)
  sosa 13

 3. Sziasztok joreggept 31 éves nő vagyok 22 éves volt a. Srác akivel. 3ggyutt éltem. És csak. Apránként jött ki belőle az agresszió. Féltékenység tiltott mindenkitől. Bántalmazott sertegetett nem. Érzett velem. Eggyutt mindig én voltam. Hibás szociopata igen megtudtam a. Testveretol. Hála. Istennek. A. Sex nem. Működött sajnos alig tudtam tolle megszabadulni szörnyű nagyon kell velük vigyázni.

 4. Én igazából csak azt tudom, hogy valami nagyon nem stimmel azzal, aki megpróbált velem kikezdeni, illetve szexuális kapcsolatot próbált velem kialakítani. Lehet, hogy szexfüggő vagy pszichopata vagy szociópata vagy nárcisztikus vagy ezek közül több és még más is lehet… De többször is “megszólalt bennem a vészcsengő”. Az első pillanattól kezdve unszimpatikus volt, és rossz érzéseim voltak vele kapcsolatba,hiába nyájaskodott, kedveskedett. A face oldalán utólag láttam, hogy vagy 30 prosti van kb. Az ismerősei közt, de tuti nem vezetni mentek. Nős kb. 30 éve és ő volt az autóvezető oktatóm. Nem az esetem, nem jön be mint férfi, idős hozzám (11 évvel) és egy fejjel alacsonyabb is. Az első találkozón jól megbámult, láttam, hogy bejövök neki. Szinte minden órán beszélt a szexel kapcsolatos dolgokról és közbe azt leste, hogy reagálok. Viszolyogtam tőle, vén, szexmániás, hülye. Távolságtartón viselkedtem, hidegen. Többször szemezést kezdett, a szemei nek nemtudtam ellenállni, mintha szuggerálna, sőt biztos vagyok benne, hogy ezt tette. Egyébként nem szépek a szemei nem is akarnák szemezni se vele! De váratlanul többször hátra hajtotta az ülését felém fordult és nézett mereven, és én leutánoztam akaratlan. Hátradőltem és szemeztünk és kis idő elteltével elkaptam a fejem és jött az induljunk. Gyakran az arcomhoz hajolt, túl közel és úgy irányított,beszélt.Akezem, karom sokszor rövid időn belül megérintette vagy úgy csinált mintha a “szerelem” marasztalta volna a kezét a kezemen váltás közbe. És mikor” észre vette” hirtelen felemelte végre a kezét az enyémről. Többször suttogva beszélt és nagyon fura, de erre úgy reagáltam, akaratlan, hogy vissza suttogtam. De már közbe gondoltam is magamba mért suttogok. Többször az is elhangzott, a szájából, miközbe fogaival vicsorgott, hogy “ezt ne csináld, mert megszexuállak”! – én még ilyet se hallottam. Megszexuállak – ez meg milyen beszéd?! Menet közbe, dühösen nyúlt a váltóhoz, nemtetszett neki amit csinálok. Erre felé fordultam és kérdeztem szépen, hogy meghallgatsz? Erre elkezdett dührohamos lenni, vicsorogni, hogy de ezt ne csináljam mert megszexszuál! Nem értettem! Most ez neki közeledés volt vagy mi? Volt,hogy arébb raktam a kezem a kormányon, mert tudtam, hogy rá akarja tenni a kezeit az enyémre. A keze a kormányon kopant ekkor, dühösen és mereven nézett rám, minha hallottam is vona amit gondol, hogy úgyis meg.. glak. MANIPULÁLT! Először jó fej volt, kedves, türelmes. De aztán később több dühkitörése volt,ha nem tetszett neki valami. Akkor hagytam, hogy lenyugodjon, nem szálltam vitába. Volt, hogy az ökleivel ütötte a combját és össze szorított fogai közt préselte ki hogy : “mindig ezt csinálod! Hisztizel! Aztán meg megsértődsz! ” Én elfordultam kibámultam az ablakon, vârtam, hogy lenyugodjon, úristen gondoltam ez de égő, dührohama van, nevetséges. Majd kezei ökölbe továbbra is, és várta, hogy mondjak valamit. Fel se vettem a cirkuszt amit csinàlt, ici-pici kis igaza se volt. Hüvősen, higgadtan mondtam “elengedem a biciklist” (parkolgattunk). Na, ez olaj volt a tűzre, de szerintem bármi az lett volna. Üvöltött, hogy azt jól is teszem, el is kell, hogy engedjem. Az indexet meg vegyem le, mert megzavarom. Majd hirtelen induljunk és bűbáj lett. Mindig hüvős voltam vele, amit utált. Ő úgy mondta merev vagyok, de nemtudom, hogy tudta e, hogy én direkt vagyok vele ilyen. Egyszercsak hangosan azt mondta, hogy nemfoglak békén hagyni és lesett. Eljátszotta, hogy szerelmes lett belém. Olyan jól csinálta, hogy egy rövid ideig elishittem, hogy a vén ember nini belém szerelmesedett. De nem érdekelt, továbbra se jött be mint pasi és így magamba csak kiröhögtem. Hívott többször kávézni, leráztam. Mondogatta, hogy gyönyörű a szemem és, hogy én is sokkal gyönyörűbb vagyok mikor mosolygok. Sokszor megbámult, persze nem sunyiba, direkt feltünően, hogy észrevegyem. Megbuktatott 2szer is, ő miatta volt. Nem tudott irányítani, nem kapott meg. A második bukta után mielőtt kiszálltam volna a kocsiból hirtelen hátradőlt szemeimet szugerálta, szemeztünk. Egyszercsak egy félmosolyt kaptam (csak az egyik szeme és szája felével) tőle, és én erre hirtelen kipattantam az autóból, mintha megszabadulnék mindig valahogy a nézésétől, mert ez valahogy nem rendes szemezés. Én még ilyen érzelem mentes, hideg tekintettet nem láttam! Utánam hajolt és úgy beszélt mintha az ágyba lennénk, halkan, lassan, száját csücsörítve, hogy írni fog nekem, 2 időpontot is, és akkor rögtön repüljek rá, mert…. Mert…. És idegesen körbe nézett, az irodája előtt álltunk és a felesége, kollégái is ide járnak, gyakran. . Azon kaptam magam, hogy zavarba ejt amit csinál ahogy kéjesen beszél és azt éreztem, hogy vágyakozva hallgatom és nézek rá. Hogy szabaduljak ebből elkaptam a fejem a lábaimra néztem és a számba haraptam. Ő értetlenkedve bámult, hogy de most mitcsinálok??!! És dühösen, vicsorogva, oldalra rántotta a fejét! Nagyon dühös volt, még ilyet nem láttam. Nem szólt semmit. De nekem csak sokkal később esett le, hogy ő 2 időpontot várt tőlem, hogy mondjam mikor lenne alkalmas, hogy jöjjön hozzám. Csak bámult mérgesen, miközbe vettem fel a kabátom és mintha csak azt kérdezné némán, hogy mond meg, hogy mért nem dugunk ha ennyire kívánod a ……? Azt éreztem utólag, hogy ha nem nyilvános helyen vagyunk, akkor erőszakra, durvaságra is képes lett volna, majd szétvetette a néma düh. Ezután vezetés közbe elengedett egy hülye kurvát ami tudom, hogy nekem szólt, csak úgy csinált mintha egy másik sofőrnek mondaná. Ez után persze megint meghúzott a 3.vizsgán,persze közbe “udvarolgatott” tovább. Nem adta fel én meg játszottam a hüvőset. Aztán a férjem bement hozzá beszélgetni, megpróbálta a lehetetlent. A 4.vizsgán átengedett, sokat bakiztam. Sokat dörzsölte az állát(tudom, hogy direkt) és beletúrt a hajába. Vágyat akart ébreszteni bennem újra meg újra, mint már nagyon sokszor megtette.A vizsga után azt mondta, hogy sokkal tartozom neki, nagyon sokkal! Azt azért tegyük hozzâ, hogy a sok bukta miatt közel 80 órát vettem tőle, úgyhogy elég rendesen leszedett anyagilag. 2tanfolyam ârát hagytam nàla. Az igazat megvallva a szándékos vágykeltése sikerrel járt tényleg akartam őt egy idő után, de valahogy az eszem erősebb volt. Nemszóltam, mint oly sokszor mâr eddig. Mikor eljött az elköszönés ideje, szembe álltunk, nem akartam ránézni. A kabátom ujját igazgattam. És mikor felemeltem a tekintettem megint szuggerált a szemeivel és mosolygott erősen. Végre felszabadultam tőle azt éreztem szabad vagyok, vége és szabad folyást engedtem az örömönek, visszamosolygtam a boldogságtól, és szemeibe merültem, akaratlan. Ezt is mondta, korábban, hogy látni akarja a mosolyom. Hát, most megkapta, 4 hónap után az első boldog, önfeledt igazi mosolyom. Élvezte. Gyorsan elköszöntem. Bement az irodába, majd mikor kis idő múlva kijött ő már nem láttott engem. De én őt igen. Dühösen összehúzott szemöldökkel nézett le a földre. Ez egy éve történt, de még most is “üzen” sokszor, nemhagy békén. (telepátia) Tudom sokaknak ez fura, de sok időt töltöttünk együtt a vezetés allatt és tudom, hogy ő is tudta és énis sokszor a másik gondolatát. A facen töröltem, ahogy meglett a jogsim, ő jelölt be egyébként. De a messengeren látjuk, hogy ki mikor elérhető. Ő nagyon sokat mint régen is. Én napi 3*4vagyok fent ugyanabba az időbe, amit ő észre vett. És sokszor velem kel. Hihetetlen, hogy egy év után még képes ezzel foglalkozni, hogy van egy “tyúk” akit nemkapott megEngem meg, egy dolog foglalkoztat csak, hogy ezek a beteg emberek, ha végre megkapja amit akar akkor tényleg csak én járok pórul, mert az ágyban csak az ő kielégülése az egyetlen fontos dolog? Vagy lehetne egy felejthetetlen egyéjszakám? És milyen ember ő vajon igazából?! Szexmániás vagy szociópata? És a felesége a 25 év allatt ebből semmit nem vett észre?????? Nemtudom elhinni. Boldogan mosolyog a csalâdi fotókon félévente…… Ja, ő egyébként diplomás, szociálpedagógiát végzet, így nagyon is jól tudja, hogy melyik embert, hogy “kezelje”. Csak én nem hagytam, hogy irányítson, engem nem lehet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.