Ifjúsági problémák

Kollégáink

Tőzsér Anikó

Rendelési ideje →

Hétfő: 17.00 -19.00
Kedd: jelenleg nem rendel
Szerda: jelenleg nem rendel
Csütörtök: 16.00 – 18.00
Péntek: jelenleg nem rendel

Horkai Klaudia

Rendelési ideje →

Hétfő: 13.00 – 20.00
Kedd: jelenleg nem rendel
Szerda: 18.00 – 20.00
Csütörtök: jelenleg nem rendel
Péntek: jelenleg nem rendel

Pethő Anikó

Rendelési ideje →

Hétfő: egyeztetés alapján
Kedd: egyeztetés alapján
Szerda: egyeztetés alapján
Csütörtök: egyeztetés alapján
Péntek: egyeztetés alapján

Gaál-Soproni-Anita

Rendelési ideje →

Hétfő: 8.00 – 16.00
Kedd: 8.00 – 16.00
Szerda: 8.00 – 17.00
Csütörtök: 8.00 -22.00
Péntek: személyes rendelés Budapesten
(jelenleg szünetel)

Posztós Ágnes

Rendelési ideje →

Hétfő: rendelése jelenleg szünetel
Kedd: rendelése jelenleg szünetel
Szerda: rendelése jelenleg szünetel
Csütörtök: rendelése jelenleg szünetel
Péntek: rendelése jelenleg szünetel

Solymosi Tímea

Rendelési ideje →

Hétfő: 10.00 – 17.00
Kedd: 13.00 – 19.00
Szerda: 10.00 – 17.00
Csütörtök: 15.00 – 19.00
Péntek: jelenleg nem rendel

Szabó Tünde

Rendelési ideje →

Hétfő: 16-19
Kedd: jelenleg nem rendel
Szerda: jelenleg nem rendel
Csütörtök: jelenleg nem rendel
Péntek: jelenleg nem rendel

Ifjúsági problémák

Azokat a 14 év feletti fiatalokat, fiatal felnőtteket várjuk az ifjúsági konzultációkra, akik úgy érzik, hogy jelenlegi életükben olyan problémák merültek fel, melyeket egyedül, családjukkal, barátaikkal már nem tudnak megoldani. Gyakran ez életkori sajátosság, amin egy-egy beszélgetés is segíthet. Az identitáskeresés, a szorongásos tünetek (félelmek, alvási nehézségek, lámpaláz, tanulási nehézség), táplálkozási problémák, párkapcsolati, beilleszkedési gondok, családi konfliktusok, leválási nehézségek mind-mind gyakori velejárói ennek az életszakasznak.

Ha tehát elbizonytalanodtál, hogy merre menj tovább a tanulmányaidban, vagy miért nem megy a tanulás, vagy ha esetleg kapcsolati nehézségeid vannak az iskolában, a barátaiddal, esetleg olyan kérdések merülnek fel benned, melyeket másokkal nem tudsz megbeszélni, legyenek ezek „lelki dolgok” vagy konkrét praktikus pl.: szexualitással, testünk változásaival, tanulási technikával stb. kapcsolatos kérdések bátran fordulj Hozzánk!

A konzultáció során az egyén alkalmazkodási, döntéshozatali vagy fejlődési szükségleteit mérjük fel. A folyamat olyan kapcsolatot és kommunikációs alapot biztosít az egyénnek, melyben fejlesztheti önismeretét, felfedezheti lehetőségeit és képes lehet változást kezdeményezni. A keretek biztosítása és az iránymutatásunk elősegítheti az egyén pozitív eredményekre való törekvését. Az átfogó cél az, hogy lehetőséget biztosítsunk a kliensnek, hogy az általa meghatározott módon dolgozhasson egy kielégítőbb, kiegyensúlyozottabb életért, mint egyén és mint egy – egy közösség tagja. Fő cél, hogy a pszichológiailag alapvetően egészséges személyeknek segítsünk a fejlődési és szituációs problémáik megoldásában, azaz életszerepeik optimalizálásához és kibontakozásához is segítséget nyújtsunk a döntésekben, változásokban, krízisekben, a problémahelyzetekben való segítségnyújtás mellett.

Fontos! Ifjúsági tanácsadás esetén 18 év alatt szükség van a szülő beleegyezésére és szükség esetén aktív támogatására, részvételére a terápiás eredmények eléréséhez.

Tanulási nehézség

A következő területeken felmerülő problémákban, nehézségekben, krízishelyzetekben számíthat segítségünkre

Teljesítmény zavarok

Tanulási nehézségek

Fiatal korban az emberek idejének jelentős részét az iskola és a tanulás tölti ki. Ebben az időszakban a világgal való ismerkedés sokak esetében nagyobb kihívást jelent, másoknál pedig az önmaguk megismerése okoz az átlagosnál komolyabb megpróbáltatást. Ezek mellett a túlzott iskolai, szülői és társasági elvárások is nehezíthetik egy tinédzser életét. Mindezek által koncentrációs problémák is kialakulhatnak, amelyek viselkedési zavarokkal párosulva akár jelentős tanulási nehézségekhez is vezethetnek. Ennek javításához, kezeléséhez célszerű pszichológiai segítséget igénybe venni.

Teljesítményzavarok

A jelen kor fiataljaira minden eddiginél nagyobb nyomás helyezedik, ami szintén a túlzott iskolai, szülői és közösségi elvárásokból is fakad. Ez a tanulásban és más területeken, például a sportban nyújtott teljesítményt is befolyásolhatja, ami önértékelési problémákhoz is vezethet. A teljesítménykényszer okozta belső őrlődés, olyan komolyabb problémák kialakulását is előidézheti, mint az alvászavar, a pánikbetegség, vagy a depresszió. Ezek kezelése szakszerű segítséget igényel, amely szakképzett pszichológusaink segítségével is elérhető.

Pályaválasztási kérdések

Sokak életében az egyik legmeghatározóbb döntés a pályaválasztás, amit a legtöbb esetben a főiskola, vagy egyetem kiválasztása jelent. Egyesek esetében a szorongás, másoknál pedig egyéb stresszforrások nagy befolyással lehetnek a döntéshozatalban. Ahhoz, hogy az egyén ki merje aknázni a benne rejlő lehetőségeket és az önállósodást a lehető legjobb szellemi kondíciókkal kezdje meg, sok esetben érdemes pszichológiai segítséget kérni, ami által a döntés is könnyebb lehet.

Önértékelési problémák

Az önértékelési problémák talán ifjú korban a legégetőbbek. Olyannyira hogy már komplett stílusirányzat is született az önmagukat kereső és meg nem értett tinédzserek megszólítására. Fiatalon a szexuális orientáció, a testképzavar és más identitásproblémák is lehetnek az önsértés és a stressz okai. Külön említést érdemelnek a szerelmi problémák, amelyek szinte mindenki életének ebben az időszakában jelentkeznek először és szintén lehetnek önértékelési problémák forrásai.

Családi konfliktusok

Fiatalon nagyon mély nyomokat hagyhat egy-egy markánsabb családi konfliktus, amely akár magatartásproblémához és depresszió kialakulásához is vezethet. Az ilyen és hasonló krízishelyzetek, gyakran pánikrohamokkal, esetleg agresszív viselkedéssel is párosulhatnak. A sokszor kommunikációs problémából adódó helyzetek megoldásához érdemes egy pszichológus segítségét kérni, aki kívülálló szemmel vizsgálva segít a kapcsolatok rendezésében.

 

Önértékelési problémák