Hogyan tovább, ha itt a baba?

2023.05.03.

Párkapcsolati kommunikáció a gyermek érkezése után

A gyermek érkezése a párkapcsolat egyik legnagyobb örömforrása és egyben legnagyobb próbatétele is, amely jelentős változásokat hoz az élet minden területén. A következőkben e életszakasz párkapcsolati kommunikáció változásaira és az egymáshoz való közeledés lehetőségeit vesszük sorra – a gyermek születését követően… Így próbálok kapaszkodót nyújtani a pároknak, hogy könnyebben vegyék ezt az időszakot és még közelebb kerüljenek egymáshoz érzelmileg és fizikailag.

Az új szülők kihívásai

A gyermek érkezése után a párkapcsolati kommunikáció gyakran átalakul, hiszen az újdonsült szülőknek meg kell tanulniuk együttműködni az új szerepükben is – megosztani a felelősséget a gyermek gondozásában és nevelésében. Az új szerepekben a kommunikáció hatékonyabbá is vagy akár nehezebbé is válhat.

A siker kulcsa – mint rendszerint bármely emberi kapcsolatban – itt is a nyitottság, az őszinteség és az aktív hallgatás.

Megosztás és támogatás

A gyermek születése után az érzelmi közeledés az egyik legfontosabb tényező a párkapcsolat erősítésében. Fontos, hogy a párok megosszák egymással érzéseiket, félelmeiket és örömeiket egyaránt, valamint támogassák egymást a szülői szerepben. A kettesben együtt töltött minőségi idő megtalálása és menedzselése, az egymás iránti érdeklődés fenntartása segíthet a kapcsolat megerősítésében és a kölcsönös megértésben.

Intimitás a megváltozott körülmények között

A gyermek születése után a szülők gyakran küzdenek a fáradtsággal, a hormonális változásokkal és a testkép változásaival, amelyek befolyásolhatják a szexuális életüket. Fontos, hogy a párok beszéljenek ezekről a változásokról, és igyekezzenek új módokat találni az intimitás megélésére, akár az érintés, a simogatás vagy az ölelés révén. A közös idő és a fizikai közeledés megtalálása is segíthet a kapcsolat erősítésében és a kölcsönös megértésben.

Egyensúly a szülői és párkapcsolati szerepek között

A gyermek érkezése után a szülőknek gyakran nehéz megtalálni az egyensúlyt a szülői és párkapcsolati szerepek között. Fontos, hogy mindkét fél időt szenteljen önmagára (énidő) és ezzel párhuzamosan a párjára is. Például, testedzésre, olvasásra, közös programokra, beszélgetésekre vagy akár randevúkra. A közös időtöltés és a kölcsönös támogatás segít a kapcsolat fenntartásában és az érzelmi kötődés erősítésében.

A gyermek érkezése jelentős változásokat hoz a párkapcsolati kommunikációban, az érzelmi és fizikai közeledésben. Az új szülőknek fontos a nyitottság, az őszinteség és az aktív hallgatás, valamint az érzelmek és gondolatok megosztása, a közös minőségi idő és az én idő valamint a egymás iránti gondoskodás gyakorlása. Ezek a lépések segíthetnek erősíteni párkapcsolatukat és közelebb kerülni egymáshoz ebben az életszakaszban.

 

Ha elakadtatok valahol ebben a folyamatban, akkor az online párterápia vagy online szexuálpszichológus segíthet a számotokra. Keressétek bátran szakembereinket!

Felkeresünk egy pszichológust!

 

Források:

  1. Cowan, C. P., & Cowan, P. A. (2000). When partners become parents: The big life change for couples. Mahwah, NJ: Erlbaum.
  2. Shapiro, A. F., Gottman, J. M., & Carrère, S. (2000). The baby and the marriage: Identifying factors that buffer against decline in marital satisfaction after the first baby arrives. Journal of Family Psychology, 14(1), 59-70.
  3. Feinberg, M. E. (2003). The internal structure and ecological context of coparenting: A framework for research and intervention. Parenting: Science and Practice, 3(2), 95-131.
  4. Doss, B. D., Rhoades, G. K., Stanley, S. M., & Markman, H. J. (2009). The effect of the transition to parenthood on relationship quality: An 8-year prospective study. Journal of Personality and Social Psychology, 96(3), 601-619.