Énképünk és a vizsgaláz

2016.05.16.

Nincs olyan, hogy valaki vizsgalázzal születik, félelem nélkül jövünk a világra és a felnőttek nevelik ezt belénk, ami persze szükségszerű is, a veszélyekre és azoktól való félelmekre meg kell tanítani a gyerekeket. A valós veszedelmeket kell tisztán látnia a gyereknek és bátorításra van szüksége az akadályok leküzdéséhez.

Ha gyerekkorunkban nem tanultuk meg azt, hogy tetteinkért felelősséggel tartozunk, akkor később szégyent élhetünk át. Ha bánt bennünket, hogy valamilyen helyzetben helytelenül cselekedtünk és ezt fel is vállaljuk az rendben van, a gond ott kezdődik, ha nem merjük még magunknak sem bevallani a hibát, ennek oka a rossz énkép.

Az ilyen esetek hátterében leggyakrabban a szülői viselkedés áll, akik büntették őket gyerekkorukban az őszinteségükért, így válhattak felnőttként a felelősséget másra hárító, őszintétlen emberré.

Hogy kapcsolódik mindez a vizsgahelyzetekhez? Nagyon egyszerűen: az, hogy a szüleink milyen légkört teremtettek egy-egy otthoni vizsgahelyzetben, meghatározza, hogy hogyan érezzük magunkat egy-egy vizsgahelyzetben, milyen erős a vizsgalázunk.

Egy csecsemőnek mindent meg kell tanulnia, és tudását fel is kell mutatnia pl.:az első lépést, az első szót, az első bilizést valamilyen módon lereagálja a szülő: ha jóindulató, elismerő bátorítást kap tőle a gyermek, nem pedig türelmetlenséget, gúnyt, kritikát, esetleg büntetést akkor megtanulja, hogy minden helyzetben felelősséget vállaljon tetteiért, anélkül, hogy különösképpen félne mindettől.

Fontos tehát a szülőket megtanítani arra, hogy ne rontsák el a gyerekeik énképét, hiszen ez a későbbi teljesítményükre is kihat.

Ha viszont már megtörtént a baj, és alacsony az önértékelésünk, akkor pszichológus, pszichoterápia segíthet, javítva az egyén énképét és csökkentve kisebbrendűség érzését.

A vizsgaláz fontos összetevői tehát: 

1. Felkészülés mértéke

2. Énkép, Önbizalom

3. A vizsgázó és a vizsgáztató kapcsolata – összefügg a vizsgázó önmagáról korai gyerekkorában kialakított véleményével

4. A természetes feszültség egy feladat megoldása előtt – ez javítja a teljesítményt

Ha napokon, heteken belül lesz a vizsga, akkor bizony a 2. és 3. ponton nehéz lesz változtatni, de nincs min aggódni, mert a négy pont közül a legfontosabb az első!

A helyes tanulási módszerrel elsajátított és a vizsga idejére jól időzített tudás a siker legfontosabb feltétele.

A vizsgaláz azonban megmarad ennek ellenére, hiszen ez az ember önmagáról kialakított véleményével, tapasztalataival, elvárásával függ össze, ez pedig hosszú évekre megkeserítheti életünket.

Hosszú távú következményei lehetnek: a kötelező vizsgákon túl már nem keres kihívást, megreked a pályáján, nem halad előre, nem próbálkozik érdekesebb feladatokkal és így tovább. Ennek következménye, hogy kevesebbel is beéri majd az életben, megállapodik egy alacsonyabb felelősségi szinten, megkeseredik, mert nem mutatja meg magát mások előtt, ami az előrehaladás záloga lenne. Még rosszabb véleménnyel lesz magáról.

Ha ilyesmivel küzd valaki ott már pszichológusra van szükség! Mivel ez a viselkedésforma tanult, ezért újratanulásra mindig van lehetőség. Így az erre fordított idő és pénz többszörösen megtérül.

– Netterápia –

 

Forrás:

Michael Ben-Menachem:Vizsgaláz, Háttér Kiadó, 2006