Autogén tréning, a stresszkezelés, immunerősítés, önismeret útja

2016.06.07.

” Minden szónak hatása van. Minden gondolat, illetve gondolati elképzelés egy saját magamtól saját magamhoz intézett szó. Ebből az következik, hogy a magunk felé irányított gondolatoknak is éppígy hatásosnak kell lenniük.”  G. Krapf

Mi az autogén tréning?

Egy relaxációs technika, melyet  a hipnózisból fejlesztettek ki, Heinrich Schulz nevéhez fűződik. Nem más, mint egy olyan technika, mely a lazításos gyakorlatokon keresztül oldja a szorongást, csökkenti a stresszválaszt, tulajdonképpen kioltja az intenzív és feleslegessé vált reakciókat, erősíti az immunrendszert, segít a koncentrációban. Az önismereti folyamat révén kapcsolataink intimebbé, termékenyebbé válnak, önbizalmunk növekszik. Az élet nehézségeinek könnyebb leküzdését célozza meg.

Mikor ajánlott?

Például szorongásos zavarok, pszichoszomatikus és szomatikus betegségek, kimerültség, stressz, alvászavarok, indulatkezelési problémák esetén, összefoglalva minden olyan élethelyzetben, amikor úgy érezzük elakadtunk, vagy nem érezzük jól magunkat a bőrünkben.
Mi az alapja?

Az organizmikus átkapcsolás, mely nem jelent mást, mint hogy, ha a testünket megtanítjuk a nyugalmi beállítódásra, akkor a lelkünk is vele együtt harmonizálódni fog, előbb utóbb kioltódnak a szélsőséges stresszválaszok és szorongások. A test, lélek, szellem egysége mindannyiunkban benne rejlő irányulás. Az autogén tréning tulajdonképpen a bennünk rejlő öngyógyító folyamatokat erősíti fel, teszi érezhetővé, szinte láthatóvá a relaxáció során, a szabadon lebegő figyelem által, amit tulajdonképpen egy mindfullness gyakorlat elsajátítását jelenti.
Hogyan lehet megtanulni?

Az autogén tréning kezdeti, tanuló fázisában van  csak szükség pszichológus kísérésére, amely a Netterápia keretein belül, az otthon megszokott, biztonságos közegében is könnyedén megvalósítható.

A tanulási folyamat addig tart, amíg a gyakorlatokat magáévá nem teszi a kliens, ez 13-15 hetente egymásra épülő alkalmat jelent, utána már egyedül és bárhol végezhető. Az alkalmak között célszerű írásban naplót vezeti az élményekről, mely segíti a folyamat elmélyítését és a tapasztalatok összegzését. Az autogenitás azt foglalja magában, hogy a kliens saját erőforrásait mozgósítva, saját ritmusában indul el az önismeret és gyógyulást útján.

– Pethő Anikó –
Forrás:

G. Krapf: Az autogén tréning gyakorlata — Csoportos terápia — Szervi és szervrendszeri gyakorlatok, Springer Hungarica Kiadó, 1992.