A boldog és egészséges élet titka a jó kapcsolatokban rejlik

2017.06.28.

Egy 75 éven keresztül tartó vizsgálat alapján készült tanulmány szerint a minőségi kapcsolatok azok, melyek egészségessé és boldoggá tesznek bennünket egész életünkön keresztül.

Robert Waldinger pszichiáter, a Harvard Egyetemen 1938-ban indított generációkat átívelő kutatásának jelenlegi vezetője, aki egy TED (Technology, Entertainment, Design – technológia, szórakoztatás, dizájn) konferencia keretén belül mesélt arról mi tart bennünket egészségesen és boldogan egy egész életen keresztül.

A nagy mennyiségű adatok elemzéséből, melyben 724 embert interjúoltak meg – és kérdeznek meg a mai napig is – rendszeresen, kiderült, hogy nem a hírnév, a gazdagság az, ami boldoggá teszi az embereket. Az elérhetetlen vágyak inkább teszik őket boldogtalanná ás elégedetlenné.

A több tízezer oldalnyi információnak a tanulsága, hogy

a jó kapcsolatok őrzik meg a boldogságunkat és egészségünket.

Vajon mit is kell ezalatt értenünk?

1. Közösségi kapcsolatok: a család, a barátok vagy egyéb közösségi kapcsolatok nagyon jó hatással vannak ránk, boldogabbak és egészségesebbek vagyunk általuk. Míg azok az emberek, akik viszont másoktól elszigeteltebben élnek, mint igényelnék boldogtalanabbak és hamarabb indul romlásnak az egészségük, agytevékenységük is előbb romlik és rövidebb ideig élnek. Igaz lehet tehát a mondás: A magányosság megöl.

 

2. Közeli kapcsolatok minősége: a meleg és szeretetteli családi, baráti és egyéb kapcsolatok védőhálót szőnek körénk. A kapcsolattal való elégedettség az ami fontos, ha civakodnak, veszekednek a párok, gyakori konfliktusaik vannak még nem jelenti azt, hogy a kapcsolatuk minősége nem jó, hiszen, ha a problémáikat tudják kezelni, szeretik egymást és elégedettek a kapcsolatukkal, akkor a 2. pont teljesült is. Viszont egy szeretet nélküli, veszekedéssel teli házasság, marakodó életmód nagyon káros lehet az egészségünkre.

 

 

3. A jó kapcsolatok az agyunkat is védik: „Nemcsak a testi egészséget, hanem a memóriánkat is épen tartják a támogató, bensőséges, biztonságot adó emberi kötelékek.”

 

 

Stabil, biztonságos kapcsolatban élni és tartozni valakihez ez az, amely mind az általános közérzetünkre pozitív hatással van, mind pedig az egészségükre. 

Ez egy réges régi bölcsesség, amit sajnos sokan figyelmen kívül hagynak, mert a fogyasztó társadalom azt diktálja, hogy, ami elromlott lecserélhető, ha valami fáj egy pirula gyors enyhülést nyújt.

A kapcsolatok nem ilyenek, azokért folyamatosan, egy egész életen át, kemény munkával dolgozni kell.

Sok múlik az empátián, a kommunikáción, a konfliktuskezelésen, azon, hogy mennyire vagyunk kitartóak és hajlandóak időt és energiát szánni embertársainkra. Minden befektetés megtérül hiszen végső soron mindezt magunkért tesszük.

Sokkal előrébb jutnak az életben azok akik támaszkodhatnak barátaikra, családjukra, mint például azok, akik képtelenek a megbocsájtásra, elzárkóznak a külvilágtól, hiszen ezáltal csökken a problémamegoldó készségük, gyakrabban nyúlnak egészségkárosító megoldások után és így tovább.

A boldog és egészséges élethez tehát nem valami csodaszerre van szükségünk, hanem arra, hogy nap, mint nap tegyünk érte, oly módon, hogy ápoljuk az emberi kapcsolatainkat, minőségi időt töltünk barátainkkal, családunkkal. 

Forrás: