7 jel, melyből kiderül, hogy valóban mentálisan erős valaki, vagy csupán színleli azt

2016.05.08.

Kutatások bizonyították: annak felismerése, hogy valóban csak színleljük kemények vagyunk, kihathat arra is meddig élünk.

Ha ilyeneket mond valaki: „Nem félek semmitől” vagy „Megoldom egyedül.”, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy mentálisan erős. Sőt jó esély van arra, hogy csak keménynek mutatja magát.

Bár rövid távon hasznosnak bizonyulhat, ha valaki erősnek mutatja magát, hiszen az önértékelése ideiglenesen megnő, aminek segítségével a másikat háttérbe szoríthatja, de hosszú távon mégsem jó stratégia.

A Rutgers Egyetemen végzett új tanulmány szerint azok a férfiak, akik keményebbnek mutatják magukat komoly következményektől szenvednek.

A The Journal of Health Psychology azt találta, hogy ezek a férfiak ritkábban járnak orvoshoz és kevésbé beszélnek az egészségügyi tüneteikről, ha az orvosuk férfi. (Érdekes, hogy ezek az emberek inkább választanak férfi orvost, mert azt gondolják, hogy a férfiak kompetensebbek, mint a nők.)

A kutatók azt gyanítják, hogy az orvosi rendelés elhalasztása és a tünetek minimalizálása lehet az egyik oka annak, hogy a férfiak átlagosan 5 évvel kevesebbet élnek.

Világos azonban, hogy nem csak a férfik érzik szükségét annak, hogy keménynek mutatkozzanak. Sok nő is hasonlóan viselkedik.

A következő hét jelből kiderül mikor mutatja valaki magát keménynek, de valójában nem az:

1. Elrejti a bizonytalanságait

Magát keménynek mutató személy azt mondja: „Én vagyok a legjobb”, de emögött a kemény külső mögött gyakran sok önbizalomhiány van.

A mentálisan erős emberek ahelyett hogy próbálják elpocsékolni az energiáikat arra, hogy elrejtsék a gyengeségeiket, arra fordítják az időt, hogy változtassanak magukon.

Elismerik hiányosságaikat és arra törekszenek, hogy jobbak legyenek.

2. Úgy gondolja, hogy a kudarc nem lehet opció

Mondván „a kudarc nem opció” – nem óv meg a kudarctól – viszont a további próbálkozásoknak elejét veszi.

Akik keménynek mutatják magukat jobban érdeklik, hogy megmutassák a már meglévő készségeiket, mint hogy valami újat tanuljanak.

A mentálisan erős emberek úgy tekintenek a kudarcra, mint a siker egy lépcsőfokára. Bíznak a képességeikben, amik talpraállítják őket és készek tanulni a hibáikból.

3. Az önértékelése attől függ, mások hogyan látják

Számukra a megjelenés nagyon fontos, ha ezzel mások nincsenek megelégedve, akkor az nagyon aggasztja őket.

A mentálisan erős emberek azonban nem aggódnak azon, hogy bizonyítsanak bármit is bárkinek, csak és kizárólag maguknak. Ők hajlandóak segítséget kérni, táplálja őket a belső vágy, hogy minél erősebbek legyenek.

4. Elnyomja az érzelmeit

Gyakran az egyetlen érzelem, amit a kemény emberek könnyedén kimutatnak az a harag. Elrejtik a szomorúságukat, félelmeiket és az izgatottságukat mások elől, ahogyan csak lehetséges.

A mentálisan erős emberek hajlandóak elismerni, amikor félnek és nem szégyellik a könnyeiket sem. Ahelyett, hogy ignorálnák az érzelmeiket, inkább monitorozzák azokat: tisztában vannak azzal, hogy mely érzéseik azok, amelyek befolyásolják a gondolataikat és viselkedésüket.

5. Tagadja a félelmét

Az emberek akik keménynek mutatják magukat, büszkék is magukra, és tűrik a nagy fájdalmat. Testüket úgy kezelik, mint egy gépet, sérüléseiket nem hajlandóak elismerni.

A mentálisan erős emberek nem érdekeltek eltűrni a fájdalmat annak eszközeként, hogy ezzel hassanak másokra. Ehelyett ők tanulnak a fájdalomból, és próbálják a szenvedésre, mint lehetőségre tekinteni, hogy jobban legyenek.

6. Azt hiszi mindent tud

Míg az egészséges önbizalom hasznos, de aki, keménynek mutatkozik, olyan grandiózus kijelentéseket is tesz, mint például, hogy „Semmi sem állíthat meg!”. Általában túlbecsülik képességeiket és alulbecsülik a céljaik eléréséhez szükséges munkát.

A mentálisan erős emberek jól felkészültek a valós kihívásokra. Elismerik a potenciális akadályokat, amik útjukba állnak és felismerik, hogy mennyi erőfeszítést fognak abba reálisan befektetni.

7. Megpróbál irányítani másokat

Azok az emberek akik keményen bánnak az érzéseikkel, úgy érzik, hogy hatalmuk van mások felett. Azt szeretnék éreztetni, hogy kontrolljuk van mások felettük és gyakran irányítják is őket vagy indokolatlanul követelnek tőlük.

A mentálisan erős emberek azonban ahelyett, hogy ellenőriznék magukat jobban érdeklik a körülöttük élő emberek. A gondolataik szabályozásába fektetnek energiát és kezelik az érzéseiket, produktívan viselkednek, bármilyen körülmények között találják magukat.

A mentális erő építése

Ha úgy érzi ezek igazak Önre fektessen be a mentális erejének építésébe. Ahogy a mentális erő növekszik csökken a vágy arra hogy keménynek mutassa magát.

– Netterápia –

Forrás: Amy Morin -What Mentally Strong People Don’t Do