5 inspiráló könyv, ami segíti az önismeretet és önfejlesztésre késztet – pszichológus szemmel

2019.03.14.

Ebben a hónapban 5 olyan könyvet szeretnék ajánlani, melyek személyiségfejlődésre késztethetnek, segítik az önfejlesztő folyamatokat, önmagunk megismerésére ösztönöznek. Irányt mutathatnak abban, hogy milyen szempontok alapján vessük magunkat górcső alá, vizsgáljuk meg emberi kapcsolatainkat. Úgy válogattam össze ezeket a könyveket, hogy gyakorlati tanácsokkal is ellássák az olvasókat és többféle élethelyzetre alkalmazhatóak legyenek.

Forrás: www.pexels.com

A rendszeres olvasást nagyon fontosnak tartom a személyiségfejlődés tekintetében, mert ez a szellemi tevékenység olyan része lehet az életünknek, mely alternatívákkal szolgálhat életünk különböző helyzeteiben. Legyen szó szépirodalmi műről vagy ismeretterjesztő könyvről, azok élményszintű feldolgozásával személyiségfejlődésen mehetünk keresztül. Emellett kiváló stresszoldó, kikapcsolódást segítő, pihentető tevékenység, melynek terápiás hatásai is jól ismertek.

Következzen tehát 5 olyan pszichológiai témájú könyv, melyet jó szívvel szoktam ajánlani a pácienseim számára is:


1. Gary Chapman: Egymásra hangolva

A népszerű pszichológus és író, azt a témát járja körül e könyvében, hogyan tudjuk úgy kifejezni a szeretetünket a párkapcsolatban, hogy azt a másik fél érezze, fogadni is tudja. Chapman a pszichológiai és a kommunikációs kutatásokra alapozva a szeretet kifejezését 5 féle típusba sorolja, úgy gondolja, hogy ahhoz, hogy ki tudjuk fejezni és fogadni tudjuk a másik szeretetét, ismernünk kell azt, hogy milyen a másik szeretetnyelve, és milyen a sajátunk. Olyan ez, mint a nyelvismeret, ha nem ismerjük azt a nyelvet, amin keresztül kommunikálnak hozzánk, nem is fogjuk megérteni azt. Az, hogy a szeretetközlés 5 csatornája közül az egyén melyeken keresztül képes fogadni és adni a szeretetet, kora gyerekkortól kezdve folyamatosan alakul és számos tényező befolyásolja azt életünk során és ez a folyamat általában nem tudatos.

Chapman alaptétele: ahhoz, hogy a szeretet kölcsönös kinyilvánítása és befogadása egymás felé sikeresen menjen végbe, meg kell ismernünk és meg kell tanulnunk egymás szeretnyelvét.

A könyv mindenkihez szól, hiszen nem csak szerelmi kapcsolatokban, társkapcsolatokban fontos a szeretet kifejezése, fogadása, hanem minden egyes emberi kapcsolatban.


Gary Chapman – Egymásra hangolva

2. Augustus Y. Napier: A törékeny kapcsolat

A családterapeuta saját házasságából vett példáin és a pácienseivel való munkáján keresztül mutatja be miként befolyásolja a múltunk a jelent és a jövőbeni elképzeléseinket.

A szüleinkkel való kapcsolatunk meghatározó, akkor is, ha elégedettek vagyunk vele, de akkor is, ha például konfliktusos volt. Minden amit irántuk érzünk, amit bennük, köztük láttunk, az egy olyan hozomány, mely nemcsak a párkapcsolatra, de egész felnőtt létünkre meghatározó jelentősséggel bír. Művében olyan kérdéseket boncolgat többek között, hogy hogyan tudjuk megőrizni a szüleinkből azt, ami jó volt és hogyan tudunk kialakítani egy számunkra megfelelő, új életet, családot?

Körüljárja azt is miként hatnak ezek a korai kapcsolati minták párválasztásunkra és hogyan tudjuk elérni, hogy ne a múlt irányítsa életünket.

A könyv legfőbb üzenete, hogy amennyiben változtatni szeretnénk életünk bármely aspektusán, foglalkoznunk kell szüleink ránk gyakorolt hatásával, mert fűzzön hozzájuk bármilyen kapcsolat, alapvetően lojálisak vagyunk a világról való tanításukhoz.

Ez az írás mindazoknak szól, akik érzik, hogy hatással van rájuk a szüleikkel való kapcsolatuk, esetleg ez az emberi kapcsolataikra, párkapcsolataikra is kihatással van.

Augustus Y. Napier – A törékeny kapcsolat


3. Susan Forward: Mérgező szülők

A cím lehet kicsit rémisztően hathat egyesek számára, és valóban nem egy könnyed, de annál érthetőbb olvasmányról van szó. Hasonló témát feszeget, mint az előbbiekben ajánlott Napier könyve (A törékeny kapcsolat), azaz hogy „örökségünk” milyen hatással lehet jelenlegi életünkre, kapcsolatainkra. A szerző részletesen körüljárja a témát és nem kertel.

Abban igyekszik segíteni olvasóinak, hogy felismerjék a múlt rájuk nehezedő terheit, és le is tudják tenni azt, megteremtve ezáltal saját életüket.

A könyv konkrét példákon keresztül mutatja be milyen típusú szülők lehetnek negatív hatással életünkre, majd arról is ír, hogy hogyan kezeljük őket, miként dolgozhatjuk fel e negatív hatásokat.

Ajánlom ezt a könyvet gyakorló szülőknek is, mert gyakran automatikusan továbbvisszük azokat a negatív viselkedésmódokat, melyeket éppen hogy szeretnénk elkerülni, mert saját bőrünkön tapasztaltunk annak rossz hatásait. A könyv segít abban is, hogy felismerjük ezeket a helyzeteket, amikor szüleinkhez hasonlóképpen negatív viselkedésmintákat követve bánunk saját gyermekeinkkel. Felhívja a figyelmet arra, milyen sérüléseket okoz egy-egy gyermek lelkében a romboló szülői magatartás.

Ajánlom ezt a művet minden önismeretre vágyó ember számára, aki szeretné az emberi kapcsolatait érettebb módon kezelni és vágyik egy boldogabb, teljesebb életre.

Susan Forward – Mérgező szülők


4. John M. Gottman – Nan Silver: A boldog házasság hét titka

John M. Gottman pszichológiaprofesszor, aki kutatásokra alapozva gyűjti össze ebben a kötetben a kiegyensúlyozott párkapcsolat ismérveit. Gyakorlati kézikönyv, így akár otthon magunk is tehetünk próbát hogyan működnek az egyes alapelvek.

Párterápiáim során gyakran én is alkalmazok innen vett gyakorlatokat, melyek gyakran előremutató változásokat indítanak el a párok életében.

A szerzőpáros amellett, hogy kitérnek a párválasztás fontosságára, miszerint olyan párt érdemes választanunk, akivel egy bennsőségesebb lelki kapcsolatot is ki tudunk alakítani, végigjárják a szeretet kifejezésének módjait, melyhez alapvető kritérium, hogy folyamatosan igyekezzünk megismerni a másikat, azt, hogy milyen is ő és mire vágyik. Kitérnek a kommunikáció fontosságára is, arra, hogy mennyire fontos, a rendszeres és kölcsönös kommunikáció a párkapcsolatban, az a fajta minőségi idő, amit csak egymásnak szentel a pár, kizárva minden mást, osztatlan és odaadó figyelemmel fordulva egymás felé. Hangsúlyozzák továbbá azt is, hogy nem attól válik harmonikussá egy kapcsolat, hogy a viták, veszekedések száma a nullához közelít, hanem, ha igenis őszintén, énközlésekkel ki tudjuk fejezni a másiknak a véleményünket, azt ami bánt, amire vágyunk. Az sem cél, hogy egyetértsünk, de nagyon fontos, hogy el tudjuk azt fogadni, hogy van amiben különbözünk.

Ez a könyv kifejezetten olyan pároknak, házaspároknak, vagy olyan egyedülálló embereknek szól, akik elkötelezett és kiegyensúlyozott párkapcsolatra vágynak, melyért hajlandóak nap, mint nap tenni is.

John N. Gottmann, Nan Silver – A boldog házasság hét titka


5. Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Ebben a sorban szereplő utolsó könyv, amit jó szívvel ajánlanék – egy kiváló magyar pszichológusnő tollából származik – alig pár hónapja jelent meg.

Úgy, mint Napier (A törékeny kapcsolat) és Forward (Mérgező szülők) ő is azokról a transzgenerációs hatásokról ír, melyek mindennapi életünket befolyásolják. Azt járja körül, hogyan hat ki a hétköznapi működésünkre a tágabb családi rendszer. A szerző saját terápiás eseteiből hoz példákat és kapcsolja össze az elméletet a gyakorlattal.

„Múltunk feltárása nélkül csak halvány sejtéseink lehetnek arról, kik vagyunk, és miért pont ezt az életet éljük.” – írja a szerző.

A pácienseim egy részénél azt tapasztalom, hogy lelki problémáik, melyekkel hozzám fordultak gyakran több generációval korábbi eseményeken alapszanak vagy összefüggnek olyan viselkedésmintákkal, melyeket a családjukból hoznak, vagyis, ahogy a könyv címében a szerző is jelzi örököltek.

Azért örültem nagyon ennek az írásnak, mert azoknak az embereknek is segíthet megérteni és feltárni a működésmódjukat, akik még nem állnak készen arra, hogy segítséget kérjenek egy pszichológustól. Hozzásegítheti az olvasókat önmaguk megértéséhez, ahonnan a következő lépés már lehet ezeknek a viselkedési mintáknak, sorsuknak átírása, elakadásaik feloldása.

Orvos-Tóth Noémi közérthetően ír, jól követhetőek az egyes fejezetek, amelyekhez személyes történeteinkkel azonnal csatlakozhatunk, és felismerhetjük milyen mértékben irányíthatnak bennünket a családunkból átörökített viselkedésminták. Milyen szerepet játszanak elakadásainkban felmenőink hiedelmei, traumái vagy akár az eltitkolt események.

Ez az olvasmány iránytűként szolgálhat mindazoknak, akik szeretnék jobban megérteni a jelenüket, legyen szó szorongásokról, elakadásokról, kapcsolati problémákról, ismétlődő kudarcokról és így tovább. Útmutatót adhat abban, mi alapján tájékozódjunk a múltunkban.

Orvos-Tóth Noémi – Örökölt sors

Gaál-Soproni Anita
Klinikai szakpszichológus, szexuálpszichológus