Szülői szerepek, hogyan csináljuk 2. rész

2016.05.02.

– Megérzi a gyerek, ha a szülők bizonytalanok? 

Persze, a gyerekeknek különleges szenzoraik vannak arra, hogy érezzék, valami nem olyan kiegyensúlyozott, mint előtte. Bölcs tanítómestereink nekünk felnőtteknek, gyakran azelőtt jelzik a problémát, mielőtt bennünk tudatosulna.

– Mik a jelei hogy valamit elrontott a szülő?

Nem minden a szülő hibája. Például a hiszti értelmezésében a konzultációk során egyre gyakrabban felmerülnek olyan mozgásfejlődésbeli elmaradások, melyek egyértelműen okozhatják a pszichés nyugtalanságot. Még neuropszichológusok sem tudják megmondani az okát, legkevésbé a szülő tehet erről. Ilyen helyzetekben nem pszichológusra van szükség, hanem fejlesztő tornafoglalkozásokra, mely segítségével akár hetek alatt rendeződhet az eddig megoldhatatlannak tűnő hiszti ördögi köre.

A konzultáció célja a biológiai, pszichológiai és szociális okok közös feltárása. Nem lehet a szülő egy személyben szakembere, fejlesztője is a gyermekének. Ebben próbálok segíteni, ez a folyamatos tanulási folyamat.

Fontos számomra, hogy az óvodában végig tudom kísérni a gyermekek fejlődését és sok esetben, ha úgy érzi a család, hogy nehézségek jelentkeznek ismét, megkereshetnek, együtt gondolkodhatunk újra. A szülőklubok során, mely a szülők igényei szerint alakul különböző témákban, mint például agresszió kezelése, beszoktatás, határaink, már nem érzik egyedül magukat a problémával, új megoldásokat ötleteket dolgozhatnak ki és segítik egymást is. A szülőknek is nagy segítség, ha egy olyan óvodás csoport tagjai lehetnek, ahol elfogadják őket.

– Tudna esetleg néhány tanácsot adni olvasóinknak, hogy mire figyeljenek oda a gyereknevelésnél?

Hét éve vagyok óvodapszichológus, az utóbbi években felfigyeltem arra, hogy az apukák is eljönnek a közös megbeszélésekre. Ezt nagyon pozitív tendenciának tartom.

Rettentően fontos, hogy az anyukák ne maradjanak egyedül a gyereknevelés problémáival, legyen egy megértő, támogató társ, aki észrevételeivel, együttes munkával segít, hogy gördülékenyebben vegyék együtt az akadályokat, s nem utolsó sorban a gyerekek számára is megerősítés, ha a számukra két legfontosabb személy együtt van jelen az életükben.

Figyeljék a saját érzéseinket! Ha úgy érzik a szülők, hogy elakadtak, kérjenek bátran segítséget! A Netterápia lehetőséget nyújthat arra is, hogy az otthon lévő kismamák is fel tudják venni velünk a kapcsolatot.

Az óvodapedagógusokkal kialakított bizalmi kapcsolat sokat segíthet a nehézségek megoldásában!

Akár pár alkalmas konzultáció a pszichológussal is előre lendíthet, merjünk kérdezni!

Óvodapszichológusként úgy gondolom, hogy a kisgyermekkor idején felmerülő problémák, akár idegrendszeri éretlenségből fakadnak, akár pszichés problémák legyenek is, a gyermekeket körülvevő felnőttek segítségével megoldhatóak, ha időben kérünk segítséget. Az óvoda kiváló korrekciós lehetőség abban a tekintetben, hogy a komolyabb pszichés problémák kialakulását megelőzzük.