Szex és a pluszkilók

2014.08.12.

A nők többségére könnyen felszaladnak a pluszkilók. Mivel a változást nem tartják pozitív irányúnak, tartózkodóbbá válnak, megcsappan az önbizalmuk, és még sokéves kapcsolat esetén is előfordul, hogy nem hajlandóak meztelenül mutatkozni. Hangsúlyoznám, hogy ezt a reakciót nem a másik fél viselkedése váltja ki, ő ugyanis a felesleggel együtt is vonzónak láthatja a párját.

A párkapcsolatban a testiség vagy a testkép csak egy dolog, emellett még számos egyéb tényező is szerepet játszik abban, hogy a társunk kíván-e minket, avagy sem. Nem csak a külső számít, sokkal fontosabbak a kapcsolat elejéről hozott érzelmek, az emlékek és a kialakult kötődés. Azt gondolom, igazából a nők problémája a gátlásosság, ami a túlzott társadalmi elvárásokból adódik. A média és a divat világa is azt közvetíti felénk, hogy csak akkor lehetünk igazán értékesek, ha behódolunk a kor ideáljának, amely napjainkban a vékony nőket dicsőíti. Persze lehet, hogy a férfi szexuális szempontból vonzóbbnak tart egy karcsúbb hölgyet, de ez nem jelenti azt, hogy a saját párját nem találja kívánatosnak, ha éppen nem hozza ezt a bizonyos „bombaformát”.

Az elégedetlenség a szerelmi életünkre is kihathat. Ilyenkor ugyanis nemcsak arról van szó, hogy mi rosszul érezzük magunkat a bőrünkben, hanem arról is, hogy ezt sugározzuk a környezetünk felé. Ám ami még rosszabb, hogy ezzel éppen az intim pillanatokat rombolhatjuk le, erre pedig hosszú távon akár maga a kapcsolat is rámehet.

A párkapcsolat elején még nem jelent problémát, hogy feloldódjunk a szerelmünk közelében, és teljesen átadjuk magunkat a meghitt pillanatoknak. A pluszkilók miatt azonban a nőnek már az is nehezére eshet, hogy megmutassa a testét a párjának.
A fizikai elégedetlenség és az önbizalomhiány egy idő után komoly zavarokat okozhat a pár életében, ebben az esetben is helytálló ugyanis a „ha mi nem szeretjük magunkat, mások hogyan szeressenek?” gondolat. Az önbizalom hiánya miatt elveszítjük pozitív, nőies kisugárzásunkat, amit a férfi az elején még megpróbál elfogadni, még ha esetleg kevésbé kíván is minket. Ám ha gátlásossá válunk, és visszautasítjuk a szexet, az intimitást, a férfi már nem fog tudni mit kezdeni a kialakult helyzettel. Ez egészen odáig fajulhat, hogy a szerelmünk eltávolodik tőlünk, és ha továbbra sem vagyunk képesek ugyanazt az odaadást és szenvedélyt mutatni, mint pár kilóval könnyebben, egy idő után talán másnál keresi majd a gyönyört, a meghittséget.

Meg kell értenünk, hogy senki sem tökéletes, és a szeretkezés túlsúlyosan is ugyanolyan élvezetes lehet mindkét fél számára, mint korábban. Az önbizalmunkat kell helyreállítani, rá kell ébrednünk, hogy nemcsak a külső szépség, a fizikai vonzerő határozza meg az örömteli együttlétet és magát a kapcsolatot. Fontos visszaállítanunk az egészséges testképünk, így újra képesek leszünk szeretni magunkat. Ugyanakkor a párunkhoz is fordulhatunk, hiszen a legfontosabb úgyis az a visszajelzés, amit tőle kapunk. Nem mindegy, persze, hogy a kedvesünk hogyan kezeli a helyzetet, ám ha pozitív megerősítést ad a felől, hogy a pluszkilók ellenére sem csökkent a szexuális vágya, akkor ő jelentheti számunkra a legnagyobb segítséget.

 

Kincses Györgyi