Szabó Tünde

Szabó Tünde

Szakterületei

Tanácsadó szakpszichológus
Képzésben lévő pár- és családterapeuta
Gyászfeldolgozás Specialista
Integratív gyermekterapeuta, Gyermekdramatista

Rendelési ideje

Hétfő: 16-19
Kedd: jelenleg nem rendel
Szerda: jelenleg nem rendel
Csütörtök: jelenleg nem rendel
Péntek: jelenleg nem rendel

Tanulmányaim

2023 Érzelem Fókuszú Párterápiás képzés
2022-2023 Családterápiás szupervízió II., Dr Balogh K.
2021-2022 Családterápiás szupervízió I., Dr. Baráth K., Dr. Sallay V.
2021-2022 Gyermekjátékdráma képzés, Magyar Individuálpszichológiai Egyesület
2022 Gyászfeldolgozásmódszer Specialista Képzés, Dr. Sarungi
2021 Családterápiás módszertani alapképzés, 200 óra
2017-2019 Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Tanácsadó szakpszichológus, Krízis szakirány
2015-2017 Pszichodráma csoportos önismeret, 250 óra
2015-2016  Szocioemocionális Pedagógiai Terápia Varázsjátékokkal, SZPT
2014-2015 Integratív gyermekterapeuta képzés, IPE
2013-2014 Családterápiás Önismereti Képzés, 150 óra
2008-2013 Debreceni Egyetem, Okleveles pszichológus, Iskolapszichológia és tanácsadás
1999-2001 Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem, Pénzügy szakirány – Okleveles közgazdász
1999-2001 Kereskedelmi és Gazdasági Főiskola, Szolnok – Közgazdász

Szakmai háttér

2018-tól HBM Pedagógiai Szakszolgálat Hajdúszoboszlói Tagintézménye, pszichológus
2013-2018 Hajdúszoboszlói Egyesített Óvoda, óvodapszichológus
2014-2016 Hajdúszoboszlói Kistérségi Szociális Szolgáltató Központ / Gyermekjólét, pszichológus
2012-2013 Felismerés Alapítvány, Önkéntes pszichológus
2009-2013 Natur Design Kft., Hajdúböszörmény – Marketing, Pénzügy
1997-2008 Future Electronics Kft., Budapest – Értékesítés, Ügyvitel

Milyen problémákkal fordulhatnak hozzám?

Minden ember életében jöhetnek olyan váratlan események, amikor úgy érzi, elveszítette élete addigi kereteit, nincs meg a biztos pont, a szokatlan teher meghaladja az erejét. Nagyon jó ilyenkor megosztani valakivel a kínzó gondolatokat, a megválaszolatlan kérdéseket. Tanácsadói munkám során ebben igyekszem segíteni, hiszen számos alkalommal tapasztaltam meg, hogy az értő, támogató figyelem, a nehézségekről folytatott beszélgetés, az általam feltett tapintatos tisztázó kérdések milyen mértékben tágítják a probléma hatására beszűkült gondolatokat; új nézőpontok, új erőforrások feltárásához segítenek hozzá.

Számos tényezőt adottságnak tekintünk életünk során, hiszen beleszületünk egy családi milliőbe, egy értékrendbe, ami automatikus értelmezési keretet ad számunkra. Éppen ezek az automatikus működésmódok hozzák létre a vakfoltjainkat, amelyek később nehézségekbe sodornak minket. Ezeknek a vakfoltoknak a tudatosítása zajlik az egyéni munkában, amikor valaki elszánja magát egy önismereti folyamatra. Amikor hozzám fordul valaki, mindig fontosnak érzem, hogy az adott problémát az egyén teljes élethelyzetének és kapcsolatainak kontextusában értelmezzük, az egyén saját ritmusában. A családterápiás rendszerszemlélet és a krízisintervenciós munkamód határozza meg az általam alkalmazott eszközöket, amelyekkel az elakadások hátterének feltárásán közösen dolgozunk, legyen szó egyéni, párkapcsolati vagy családi nehézségekről.

Sok keserűséget okoznak a párkapcsolati nehézségek, a kommunikációs problémák, a szerepek és szükségletek összehangolási gondjai a különböző életszakaszokban. Egy konzultációs folyamat hozzájárulhat az ismétlődő konfliktusok, egy elhidegülés vagy megcsalás hátterének jobb megértéséhez, új működésmódok és egy harmonikusabb családi élet kialakításához.  De abban is segítség lehet, hogy hogyan lehet lezárni egy házasságot, ha mégis válás lesz a vége, mert már egymás nélkül képzelik el életüket a felek.

Emellett szívesen beszélgetek a szülőkkel gyermeknevelési kérdésekről, mert az elmúlt években szerzett szülőkonzultációs tapasztalatom alapján minden helyzet kicsit egyedi, a könyvekben olvasható tanácsok valahogy pont a mi gyerekünkre, a mi élethelyzetünkre nem illenek teljesen, vagy nem hoznak tartós megoldást. Integratív gyermekterapeutaként számos problémával találkozom: mikor alszik már külön a gyermekem, miért olyan erős a testvérkonfliktus két gyermekem között, miért nem tud mit kezdeni a gyermek a demokráciával, mikor teszek jót, ha hagyom vagy korlátozom az akaratát, miért csak nekem nem fogad szót? Később a mikor, mennyit játszhat, vagy mikor engedjem először ottalvós buliba. Ezek mind nehéz kérdések, érthető, ha a szülők tanácstalanok egy-egy nehéz helyzetben.

A krízisek között szerepel a gyász és más veszteségek. A Gyászfeldolgozás Módszer tapasztalataim szerint nemcsak a haláleseti veszteség feldolgozásában segít. Pszichológusként számos alkalommal találkozom a kapcsolatokban megrekedt harag romboló erejével, amit egyéni feldolgozó munkában sikerrel tudunk átfordítani, feldolgozni, legyen szó egy frusztrált szülő-gyerek viszonyról vagy egy válásról.

Saját életutam egy közgazdasági pályamódosítás után vitt a pszichológus pálya felé. Sok tapasztalattal és élménnyel gazdagodtam a multinacionális közegben, ezekre a mai napig szívesen gondolok vissza. Ugyanakkor a családalapítás olyan élethelyzetet hozott számomra, amelyben a váltás mellett döntöttem. Így személyes tapasztalatok mentén ismerem a gazdasági szféra munkavállalói pozícióját, a váltás nehézségeit, a járt út járatlanra cserélésének kihívásait. Szívesen várom mindazok megkeresését, akik maguk is hasonló gondolatokkal küzdenek, a munka világában új lehetőségeket keresnek, váltanának, de nehézséget jelent számukra a változás következményeinek számbavétele.