Segítség vizsgázik a gyermekem!

2016.05.17.

A vizsgaidőszak nem csak a vizsgázókat viselheti meg, hanem a közvetlen környezetét is.

A leginkább a szülők, akiknek nehéz ez az időszak, hiszen ők mindenképpen szeretnék, ha a gyermekük jól teljesítene, sikeres lenne az életben, 1-1 vizsgát a gyermekük jövőjének zálogának tartják. Gyakran ezzel is próbálják biztatni őket: „Tanulj, mert akkor jó állásod lesz, biztos anyagi háttered.”

Ezzel viszont a legritkábban segítenek a tanulónak, hiszen ez nagyon messze van még, őt inkább motiválja a következő buli, mint az, hogy mi lesz évek múlva.

Az ilyen és ehhez hasonló mondatokkal inkább ártanak a szülők, mint segítenének.

„Ülj le fiam és tanulj!”, hangzik a szülői jótanács. Gyakori az is, hogy valójában a szülők sem tudják hogyan kell tanulni, nem mindig az a megfelelő módja a tanulásnak, hogy naphosszat ülünk a tananyag felett. A különféle tanulási technikákról előző cikkeinkben volt szó bővebben.

Sokszor minden tevékenység alól felmentik a vizsgák időszakában a hallgatókat. Kiszolgálják őket, igyekeznek kedvükben járni.

Az jó, ha a család figyel arra, hogy ne legyenek extrémen zavaró körülmények, de a leginkább hasznos, ha a addig jól megszokott rendszert nem változtatjuk meg.

Szüksége van a vizsgázónak arra is, hogy néha kikapcsolódjon. 40-45 percenként érdemes beiktatnia 5-5 perces szüneteket, amikor valami egészen mással foglalkozik, közben felfrissül az agya: erre kiváló alkalom, ha leviszi a szemetet, elmosogat stb.. Ne fosszuk őt meg ettől őket!

A legfontosabb, hogy a család meg tudja teremteni az érzelmi biztonságot a tanuló számára.

Egy-egy családi konfliktus olyan mértékben megterhelheti a vizsgázót, hogy energiáit nem tudja majd a tananyagra összpontosítani. Kizökkenti őt a tanulásból, elvonja a figyelmét.

Ha ebben az időszakban konfliktusunk van valakivel, azt érdemes máshol megbeszélni, nem ott ahol a vizsgára készülnek.

Mi legyen a párkapcsolattal?

Természetesen a szerelmet nem kell felfüggeszteni erre az időszakra, de határt kell neki szabni. Ez persze lemondásokkal és áldozatokkal jár, de a kevesebb együtt töltött, de minőségi idő, nem árthat egyetlen stabil párkapcsolatnak sem.

– Netterápia –