Mit csinál a sportpszichológus?

2016.06.13.

publications-32A sportpszichológus a pszichológiai tudományos kísérleti eredményeket és a tanácsadás pszichológiában alkalmazott módszereket alkalmazza a sport területén; azzal a céllal, hogy támogassa az egyént és a csapatot az eredményes szereplésben, a képességek fejlesztésében és az egészséges életvezetésben.

Röviden megfogalmazva azzal foglalkozik, ami a sportban a fejben történik. A sportolók gondolatainak, érzelmeinek és cselekedeteinek vizsgálatával következtetéseket vonhatunk le az egyénre nézve, ami segít annak megértésében, hogy mik a kulcstényezői és korlátai a játékosok  sikeres szereplésének. Valamint a csapatot, mint egy dinamikus rendszert vizsgálva a pszichológus támogatja a harmonikus együttműködést, motivációt, konfliktusok kezelését és csapatszellemet.

Az optimális szerepléshez a fizikai és technikai elemek mellett a mentális tréning is nélkülözhetetlen tényező, hiszen a motiváció, koncentráció, magabiztosság és érzelmi kontroll folyamatosan befolyásolja az edzésmunkát és a versenyzést!

 

Miben segíthet a sportpszichológus?

Egyrészt segítheti a versenyzőket a teljesítményük növelésében, valamint abban hogy sikeresen megküzdjenek az élsport által támasztott mentális nyomással.

Az optimális teljesítményt egyéni tényezők is befolyásolják, melyekben az egyes sportolók nagyon eltérőek lehetnek. Az egyéni és kiscsoportos, professzionális technikával megvalósuló folyamatos online konzultáció terepet biztosít abban, hogy a versenyzők bizalommal fordulhatnak a sportpszichológushoz olyan életvezetési problémákkal is, melyek befolyásolhatják a sportolást és a motivációt.

A konzultációk során az önismeret, a verseny előtti szorongás és relaxáció egyéni szintjének megismerése segíti a sportolókat az optimális verseny-állapot kialakításában.

Mentális készségek fejlesztése, mint imagináció, pozitív verbális megerősítés, célállítás, vagy verseny előtti mentális tréning szintén elsajátíthatók a tanácsadás során. A sportpszichológus együtt dolgozik a csapatot segítő stábbal és nemcsak a játékosoknak nyújthat segítséget, de az edzőknek is, illetve az edzőkkel együttműködve járulhat hozzá a sikeres szerepléshez.

A következő területeken segíthet a pszichológus: 

Magabiztosság és önbizalom növelése

Teljesítmény-nyomással, stresszel való megküzdés

Érzelmek kontrollálása

Fókusz és koncentráció növelése

Szorongás és stressz-kezelés

Készenléti és relaxációs állapot megismerése

Motiváció fejlesztése

Sérülésből való felépülés támogatása

Csapatban és csapatrészekben való harmonikus együttműködés, csapatszellem növelése.

– Szekeres Zsófia –