5 lépésben arról, hogyan lehetünk szerelmesek

2016.04.29.

A szerelem szenvedélyes, irracionális, kontrollálhatatlan és vad.

Ebből következik az is, hogy szerelmesnek lenni logikus úton lehetetlen.

Hetty Rombouts, egy holland kutató, mégis kísérletet tett arra, hogy öt lépésben összefoglalja hogyan lehetünk szerelmesek.

Hallgatókkal végzett kutatásai alapján úgy tűnt a legtöbb ember esetében ugyanúgy zajlik ez a folyamat.

Nézzük hogyan:

1. Először is a személynek, aki találkozik egy másik személlyel nyitottnak kell lennie a szerelemre.

Egy férfi, aki elköteleződött partnere mellett, egy kismama vagy egy csalódott szerető nem valószínű hogy hajlandó szerelembe esni, és az ő útjuk itt véget is ér.

2. Amikor ez a személy, hívjuk őt ezután Emilynek, készen áll a szerelemre, találkoznia kell valakivel aki felkelti az érdeklődését. Ez lehet azért, mert a másik személy vonzó, de néha elég a személy jelenléte is. Ő lesz Emily vágyának célja.

3. Harmadszor, Emilynek szüksége van egy minimális visszajelzésre a „célszemélyétől”, például egy mosolyra vagy egy egyetértő bólintásra, amikor ő véleményt mond.

4. Következő lépésként egyedül hagyjuk Emilyt néhány órára, vagy akár napokig, hogy a képzelete és az álmai virágozzannak.

5. Most Emily már készen áll, hogy találkozzon újra a vágyának tárgyával.

Ez az utolsó lépés: ha a személy újra jelzi érdeklődését Emily felé pl.: rámosolyog; Emily szerelemre gyullad.

Valóban ennyire egyszerű lenne?

A tanulmány arra mindenképpen rámutat, hogy ahhoz hogy szerelmesek legyünk nyitottnak és érdeklődőnek kell lennünk a másik személy felé. Ez a kapcsolat későbbi periódusaira is igaz!

A szerelem segít összetartani egy kapcsolatot, de csak az elején, eleinte a szenvedély és az intimitás elég ahhoz, hogy jól érezzék magukat együtt a párok.

Később elköteleződésre is szükség van ahhoz, hogy a kapcsolat erősödjön, ha ez nem alakul ki, akkor a szerelem, a szenvedély érzése idővel elhalványul.

Amikor elmúlik a rózsaszín köd és azt látjuk a partneren, hogy ő már nem annyira kivételes, mint azt korábban gondoltuk, akkor vége lehet a kapcsolatnak, de ha emellett megerősödött az intimitás és az elköteleződés a kapcsolatban, akkor nagy esély van arra, hogy a kapcsolat minősége nemhogy rosszabb, hanem jobb lesz.

– Netterápia –

Forrás:

Reber, R. (2016). Critical feeling. How to use feelings strategically. Cambridge: Cambridge University Press.